26 Ιουνίου 2006 – Παγκόσμια ημέρα κατά των βασανιστηρίων

Μια έκδοση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων Αθήνας

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

«… Δέχομαι ευχαρίστως να θέσω την εκδήλωση υπό την αιγίδα μου, και εύχομαι από βάθους καρδίας, στο ξεκίνημα του αιώνα που διανύουμε να θεμελιωθούν οι βάσεις που θα στηρίξουν το οικοδόμημα μιας κοινωνίας στην οποία θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας που απαξιώνουν το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης»

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Σπύρος Παπασπύρος

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Σπούδασε Συντήρηση έργων Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Restauro στη Φλωρεντία και Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Δίδαξε Εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει κάνει μία ατομική έκθεση και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και σε ιδιωτικές συλλογές. Εργάζεται ως Καθηγητής Εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Η 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων και Μνήμης και Τιμής στα Θύματα Βασανιστηρίων, δεν είναι ημέρα που δικαιολογεί οποιαδήποτε εορταστική εκδήλωση. Η Ανθρωπότητα δεν έχει, δυστυχώς, να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στην εξάλειψη του φοβερού αυτού προβλήματος, που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας. Τα Κέντρα Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο (γύρω στα 200) διοργανώνουν κάθε χρόνο διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα θύματα που περιθάλπουν, καθώς και εκείνα που δεν μπόρεσαν ποτέ να περάσουν το κατώφλι τους.

Το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, Αθήνα, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1989, διοργανώνει φέτος την έκθεση έργων τέχνης με τίτλο «60 Ηπειρώτες Εικαστικοί κατά των Βασανιστηρίων» με διττό στόχο: αφενός να τιμήσει την ημέρα και αφετέρου να συγκεντρώσει πόρους για την απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής των εξειδικευμένων υπηρεσιών του προς τα θύματα βασανιστηρίων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας και τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους καλλιτέχνες, που ανταποκρίθηκαν με ευαισθησία στο κάλεσμά μας, ενισχύοντας έτσι τη δουλειά μας.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με τόση φαντασία, πρωτοβουλία και συνέπεια έφεραν σε πέρας ένα σημαντικότατο έργο για το οποίο δεν διαθέταμε την τεχνογνωσία ως οργάνωση.

Ακόμη, θερμές ευχαριστίες οφείλονται πάνω από όλα και στην Οργανωτική μας Γραμματεία που με αυταπάρνηση και ακούραστη εργατικότητα διεκπεραίωσε ένα τεράστιο έργο πέραν των καθημερινών καθηκόντων.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για την παροχή του χώρου.

Ευχαριστούμε επίσης την κα Ρηνιώ Κυριαζή που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας να μας παρουσιάσει ένα Ηπειρώτικο παραμύθι, κομμάτι της πολύ επιτυχημένης παράστασης, σε σκηνοθεσία της κα Μίρκας Γεμεντζάκη, με τίτλο «Φεύγουσα Κόρη» που παρουσίασε όλους τους χειμερινούς μήνες.

Δρ. Μαρία Πίνιου-Καλλή,

Διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων Αθήνας

Δρ. Δημόκριτος Σαραντίδης,

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων Αθήνας